Recordar contrasenya Nou usuari
Notícies

50 anys de la construcció de la presa de Susqueda

Divendres, 11 de Gener de 2019
General

 L’exposició dels 50 anys de la presa i la central de Susqueda rep prop de
1.300 visitants durant el 2018:


• La mostra, patrocinada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) iamb peces del Fons Històric d’Endesa, s’ha pogut visitar a la sala de columnes de la instal·lació hidràulica i ha posat en valor aquesta infraestructura estratègica.
• Aquesta s’ha dividit en cinc àmbits temàtics diferents:
l'embassament de Susqueda, la construcció de la presa, els aprofitaments hidroelèctrics, el riu Ter, i el patrimoni del mateix riu: fauna i flora.

La commemoració dels 50anys de l’entrada en funcionament de la presa i la central hidroelèctrica deSusqueda ha permès que prop de 1.300 persones hagin pogut visitar unaexposició, ubicada a la sala de columnes de la presa, sobre la història i les peculiaritats del complex hidroelèctric i del seu entorn.
L’exposició, dins d’un espai amb un atractiu arquitectò
nic únic que ha tingut com a objectiu compartir amb el visitant les peculiaritats d’aquesta singular infraestructura i la seva ubicació, ha estat patrocinada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ha comptat amb la col·laboració d’Enel Green Power (la branca d’energies renovables d’Endesa) i de la Fundació Endesa amb peces del Fons Històric.


La mostra sobre la història de la presa s’ha dividit en cinc àmbits temàtics diferents (l'embassament de Susqueda, la construcció de la presa els aprofitaments hidroelèctrics, el riu Ter, i el patrimoni del mateix riu: fauna i flora)
a través de panells que han aglutinat fotografies, il·lustracions, gràfics i textos que han permès fer un recorregut visual, còmode, intuïtiu i agradable per als visitants.


A més, s’ha complementat amb vint-i-tres peces del Fons Històric d'Endesa procedents de diverses centrals hidràuliques del territori (algunes de les antigues Hidro Empordà i HECSA) que representen l'evolució i la trajectòria tècnica d'aquest tipus d'infraestructures i que s’han convertit en un testimoni material d'arqueologia industrial. Així, els visitants han pogut veure diferents quadres de comandament (de marbre i de pissarra), un regulador, un controlador, un reòstat (una resistència que pot variar el corrent d’un aparell), un para-llamps, un transformador d’oli, i diferents instruments de mesura com un decibel·límetre, un teodolit (mesura angles verticals i horitzontals), un fasímetre (mesura la diferència de fases entre dues magnituds elèctriques) i un paral·lelògraf (mesura paral·lels), entre d’altres.

Podeu veure el documental Susqueda, un embassament diferent.