Recordar contrasenya Nou usuari
Notícies

DIVENDRES, 2 DE MARÇ, PRESENTEM EL LLIBRE LA CACERA DE BRUIXES A LA VALL FOSCA

Dimecres, 29 de Febrer de 2012
General

La Biblioteca presenta divendres 2 de març, a les 19.30 h. el llibre del trempolí Pau Castell: La cacera de bruixes a la Vall Fosca: un judici a la terra dels bruixots, 1548-1549, editat per Garsineu.

El Pallars és un espai privilegiat per a l’estudi de la bruixeria en època medieval i moderna. És a les valls d’Àneu on, l’any 1424, trobem la primera referència a Europa de l’acció judicial contra bruixes i bruixots adoradors del diable o boc de Biterna. Gràcies a la troballa recent de nova documentació dels segles xv-xvi, disposem de força informació sobre la cacera de bruixes en aquesta zona del Pirineu català. El present llibre s’articula a l’entorn d’un judici per bruixeria de l’any 1548, el més complet dels trobats fins ara. El judici, en què foren processades cinc persones de la Coma de Mont-ros (vall fosca), es publica aquí en la seva totalitat per tal que es pugui accedir directament a la font primària.
En els capítols introductoris, s’aborda el tema de la cacera de bruixes al Pallars a través de l’anàlisi de la documentació inèdita i s’aporta una nova visió d’aquest episodi inquietant de la nostra història.

Pau Castell i Granados (Tremp, 1984) és llicenciat en història per la UB i màster en història medieval. Exerceix tasques d’investigació i docència a la UB. És autor de diversos articles sobre la bruixeria a Catalunya i al Pallars, i ha dirigit diversos projectes de recerca sobre la història oral de la vall Fosca en col·laboració amb l’Ajuntament de la Torre de Capdella. Actualment porta a terme la seva tesi doctoral: La cacera de bruixes a Catalunya: el cas del Pallars.